Zaloguj się Rejestracja Lista zakupów

  • Koszyk: (pusty)

Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Realizuj zamówienie

Nasze marki

Selen

0 Comment
2013-07-09 20:34:07
 

Selen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komorkach. Najwięcej zawierają go: wątroba, nerki, trzustka. Selen wchodzi w skład peroksydazy glutationowej - enzymu chroniącego błony komórkowe i erytrocyty przed działaniem wolnych rodników. Selen wraz z witaminą E stabilizuje błony komórkowe oraz steruje przemianami siarki w organizmie człowieka. Jako przeciwutleniacz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek oraz powstawaniu zmian nowotworowych w różnych tkankach i narządach. Selen wraz z witaminą E  wzmacnia funkcjonowanie  układu odpornościowego zwiększając poziom wytwarzanych ciał odpornościowych. Selen pomaga w usuwaniu z organizmu toksycznych metali ciężkich oraz bierze udział w wytwarzaniu, prostaglandyn – substancji zapobiegających stanom zapalnym. Selen wpływa na prawidłowy rozwój płodu głównie układu układu nerwowego i  odpornościowego. Selen jest niezbędny do prawidłowego wzrostu, płodności i w zapobieganiu różnym schorzeniom, odgrywa ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym.

Niedobór

Niedobór selenu wiąże się głównie z uszkodzeniem mięśnia sercowego (choroba Keshan) i z chorobami układu kostnego (choroba Kashin-Becka). Ostatnio ukazuje się coraz więcej doniesień o związku między niedoborem selenu a schorzeniami nowotworowymi, jak również chorobami układu krążenia. Niedobory selenu mogą powodować:

  • osłabienie

  • choroby wątroby i trzustki

  • bladość

  • dolegliwości mięśniowe

  • dolegliwości stawowe

  • łamliwe paznokcie

  • oznaki starzenia się

  • podatność na zakażenia

  • zaburzenia czynności serca

  • zaburzenia widzenia

  • częste przeziębienia

Nadmiar

Nadmiar selenu powoduje:

  • łysienie

  • uszkodzenia skóry

  • uszkodzenie paznokci

  • nadwrażliwość

  • nudności i wymioty

Źródła

Selen znajduje się w  rybach morskich, w nie oczyszczonej soli morskiej i kopalnej, w wołowej lub cielęcej wątrobie, w nie oczyszczonych produktach zbożowych, mąkach z pełnego przemiału, w drożdżach, czosnku, grzybach lub pomidorachorzechach, kukurydzy i zielonym groszku.

Zawartość selenu w pokarmach jest bardzo zmienna i zależna od zawartości selenu w glebie przeznaczonej do uprawy. Przyswajalność selenu zwiększona jest w diecie bogatej w białka drobnocząsteczkowe oraz w witaminy (głównie E, A, C), a utrudniona przy podwyższonej ilości metali ciężkich i siarki. Przyswajalność selenu  ogranicza spożywanie dużych dawek witaminy C oraz słodyczy.

Dzienne zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na selenu (μg/osoba) wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

 

Niemowlęta**
0 - 0,5
0,5 - 1,0
10
12
Dzieci**

1 - 3 lat
4 - 6 lat
7 - 9 lat

20
20
30

Młodzież

chłopcy 10-12 lat
chłopcy 13 - 15 lat
chłopcy 16 - 20 lat

dziewczynki 10-12 lat
dziewczynki 13 - 15 lat
dziewczynki 16 - 18 lat

45
60
70

45
60
60

Mężczyźni
19 - 25 lat
 - aktywność fizyczna mała
 - aktywność fizyczna umiarkowana
 - aktywność fizyczna duża

26 - 60 lat
 - aktywność fizyczna mała
 - aktywność fizyczna umiarkowana
 - aktywność fizyczna duża

powyżej 60 lat


70
70
70


70
70
70

70

Kobiety
19 - 25 lat
 - aktywność fizyczna mała
 - aktywność fizyczna umiarkowana
 - aktywność fizyczna duża

 26 - 60 lat
 - aktywność fizyczna mała
 - aktywność fizyczna umiarkowana
 - aktywność fizyczna duża

ciężarna - II połowa ciąży
karmiąca
powyżej 60



 
0 Comment