Zaloguj się Rejestracja Lista zakupów

  • Koszyk: (pusty)

Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Realizuj zamówienie

Nasze marki

Olej z Amarantusa 100 ml

Olej z Amarantusa 100 ml

Olej z Amarantusa tłoczony na zimno

Więcej szczegółów

Cena: 57,00 zł brutto

Ilość:

Pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion amarantusa (w Polsce występującego pod nazwą Szarłat). W swoim składzie olej z amarantusa zawiera kwasy nienasycone 55-80% w tym kwasu oleinowego 15-30% i kwasu linolowego 40-50%. Olej amarantusowy jest bardzo cennym źródłem naturalnych antyutleniaczy.

Jednym z najcenniejszych składników w oleju amarantusowym jest SKWALEN, węglowodór wielonienasycony zaliczany do lipidów jednak nie będący tłuszczem, którego w oleju amarantusowym występuje 5 – 6,5g/100g produktu. W oleju znajduje się też naturalna witamina E w ilości 5-10 mg/100g produktu.

Zawartość NNKT zawarta w oleju amarantusowym korzystnie wpływa stosowana w diecie jako profilaktyka zapobiegająca chorobom cywilizacyjnym. Opisano szereg prozdrowotnych właściwości skwalenu tak jak przeciwdziałanie chorobie niedokrwiennej serca, opóźnianie procesów starzenia .Ma również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

Olej wykorzystywany jest również w kosmetyce do pielęgnacji ciała i masażu. W szczególności bardzo polecany na delikatne partie skóry narażone na szybsze powstawanie zmarszczek, tj twarz, szyja, dekolt.

Spożywany tylko na zimno. Jako dodatek do różnych potraw lub do bezpośredniego spożycia.

Należy spożywać 1 łyżkę dziennie, najlepiej w trakcie posiłku.

W kosmetyce bez ograniczeń.