Zaloguj się Rejestracja Lista zakupów

  • Koszyk: (pusty)

Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Realizuj zamówienie

Nasze marki

Producenci

Mamy 86 producentów.

  • Vision

    Firma Vision International People Group - to jedna z największych firm, oferująca na światowym rynku produkty dla zdrowia. Filozofia Firmy - Wybór Doskonałego Zdrowia. Misja Firmy - "Robimy zdrowy biznes", tzn. pełen nadziei, długowieczny, dochodowy, oparty na głównej potrzebie człowieka - bycia zdrowym. Od momentu założenia, 14 lipca 1996, firma swoje wysiłki stale kieruje na stworzenie nowej kultury zdrowia, jako absolutnego priorytetu dla jednostki i całego społeczeństwa. Podyktowane są tym podstawowe linie towarowe, z którymi firma pracuje.

    Wszystkie produkty firmy Vision wyróżniają się optymalnością składu i niezmiennie wysoką jakością. Głównym partnerem kompanii jest francuski koncern farmaceutyczny Arkopharma, który wspólnie z Vision wybudował w Irlandii fabrykę Nutripharma.

    Produkty Vision produkowane są zgodnie z międzynarodowymi standardami GMP oraz posiadają certyfikaty rejestracji w oficjalnych organach wszystkich państw, gdzie Firma prowadzi swoją działalność. Firma posiada oficjalne przedstawicielstwa w Rosji, na Ukrainie, w Kazachstanie, Uzbekistanie, na Białorusi, Litwie, łotwie, Węgrzech, w Czechach Polsce, Bułgarii, Rumunii, Wietnamie, Włoszech i Turcji.

    Produkt ze znakiem jakości "Vision International People Group" jest rozprowadzany w sprzedaży bezpośredniej za pomocą sieci niezależnych dystrybutorów. Ten sposób rozpowszechniania określany jako Marketing Sieciowy narodził się w latach 30-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych Ameryki, gdzie Carl Renborg założył pierwszą firmę sieciową. Ten sposób sprzedaży towarów i usług okazał się na tyle efektywny, że szybko osiągnął światowy sukces. W swoim czasie takie wielkie giganty światowego przemysłu jak Colgate, Palmolive, Coca-Cola, Microsoft, Panasonic, Toyota korzystali z marketingowych sposobów sieciowego przemysłu.

    Na świecie obecnie jest ponad 3000 firm marketingu sieciowego, w których profesjonalnie pracuje około 47 milionów osób, a ogólny obrót firmy marketingu sieciowego wynosi ponad 80 miliardów dolarów. Dzisiaj wpływ marketingu sieciowego na ekonomię i całe społeczeństwo wychodzi poza ramy prostego zaspokojenia popytu konsumentów. W danym momencie jest to interesująca alternatywa lub wspaniałe uzupełnienie tradycyjnej, profesjonalnej działalności i efektywny sposób rozprowadzania towarów i usług, który coraz częściej zapożyczają tradycyjne firmy, dążące do zajęcia pozycji lidera na rynku.

    

    0 produkty



  • YANGO

    WITAJ W YANGO

    Poznaj polską firmę, która w kwestii jakości nie uznaje kompromisów i nie boi się konkurentów zza oceanu.

     

    POLSKI SUKCES

    Marka YANGO powstała w 2014 roku w oparciu o polski kapitał. Naszym powołaniem stało się stworzenie naturalnych suplementów diety najwyższej jakości. Rozwój następował krok po kroku, począwszy od dwóch suplementów, a dziś jest to ponad 100 różnych produktów. W 2018 roku rozpoczęliśmy eksport do Wielkiej Brytanii, a w kolejnych latach planujemy postawić „polski ślad” w kolejnych rejonach Starego Kontynentu.

     

    CO ZNACZY „YANGO”

    Nazwa wiąże się z naszą filozofią, gdyż „yango” w języku cebuańskim (używanym na Filipinach) oznacza ukłon. „Chcieliśmy, by nasza praca była ukłonem w stronę Natury, zdrowia, oraz Klientów, którzy zaufali naszej jakości.” – wyjaśnia Aleksander Kosiński, Prezes YANGO Sp. z o.o.
    Nawiązuje też do koncepcji yin i yang filozofii chińskiej. Yang (dosłownie rozumiane jako „nasłonecznione miejsce”) reprezentowana przez biel i Słońce, oznacza siłę, aktywność, radość, dobro i lato.

     

    MISJA

    Wierzymy, że dzięki dostępowi do produktów medycyny naturalnej, każdy jest w stanie żyć dłużej, zdrowiej i efektywniej. Uważamy, że nasze produkty mogą pomóc każdej osobie gotowej na zmiany w utrzymaniu zdrowia i witalności.

     

    PRAWDA TO SIŁA

    Jak byś się poczuł, gdybyś po kupieniu butelki wody dowiedział się, że to nie ona jest głównym składnikiem? Brzmi niedorzecznie, ale w przypadku suplementów diety praktyki bywają różne. Nie daj się nabrać na tanie „odpowiedniki” – czytaj uważnie etykiety. Zwracaj szczególną uwagę na dawki – często dzienna suplementacja dobrym preparatem odpowiada tygodniowej suplementacji niskiej jakości. Twoja czujność i świadomość to Twoja ODPOWIEDZIALNOŚĆ w trosce o własne zdrowie. YANGO skupia się na rzetelnym przedstawieniu informacji o produktach, ich poszczególnych składnikach i stosowanych normach jakości.

     

    JAKOŚĆ CZYNI RÓŻNICĘ

    Wykorzystywane do produkcji surowce pozyskiwane są w miejscach ich naturalnego występowania, na przykład kurkumina pochodzi z Indii, vilcacora z Peru, a tarczyca bajkalska z Chin. Przykładamy szczególną wagę do maksymalnej przyswajalności składników aktywnych i odpowiednich dawek, w oparciu o najnowsze badania naukowe. Produkcja odbywa się zawsze na terenie Unii Europejskiej, w zgodzie z normami Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP. Nie stosujemy GMO czy napromieniowywania, unikamy zbędnych dodatków i wypełniaczy. Wszystkie produkty w kapsułkach wykorzystują technologię HPMC (celuloza roślinna) zamiast taniej żelatyny, dzięki czemu są delikatne dla żołądka i mogą być przyjmowane przez wegan i wegetarian.

     

    LEAN MANUFACTURING

    Większość produktów powstaje w procesie produkcji na maszynach półautomatycznych, co jest głównym czynnikiem umożliwiającym brak wypełniaczy i substancji dodatkowych w kapsułce. Wykorzystuje się w nim mniejsze partie surowców, importowanych zgodnie z planem produkcyjnym, co umożliwia mniejszą, a częstszą produkcję. Dzięki temu produkt jest „świeższy” i dłużej nadaje się do spożycia.

     

    DOSKONAŁOŚĆ Z POMOCĄ PARTNERÓW

    Na dostawcę kapsułek wybrano japońską firmę Qualicaps®, założoną w 1897 roku. Ponad 100 letnie dziedzictwo narzuca głębokie zrozumienie potrzeb Klientów, dla których od początku koncentrowano się na najwyższych standardach. Firma słynie z bycia pionierem w badaniach technologicznych i innowacyjności. Swoje działania prowadzi w zgodzie z wdrożonym standardem zarządzania wartościami „KAITEKI”, który oznacza dążenie do zrównoważonego dobrobytu ludzi, społeczeństwa i planety Ziemi.

    Dzięki nowoczesnemu zakładowi produkcyjnemu w Madrycie, powstałym na potrzeby rynku europejskiego, kapsułki transportowane są drogą lądową i omijane są zagrożenia utraty jakości istniejące w przypadku transportu morskiego.

    Szukając składników najwyższej jakości, YANGO podjęło współpracę z liderami rynku, między innymi z indyjską firmą Sabinsa®, założoną w 1988 roku. Zaopatruje nas ona w opatentowane, standaryzowane surowce roślinne, takie jak np. ekstrakt z kurkumy C3 Complex®, ekstrakt z kadzidłowca indyjskiego Boswellin Super®, czy też ekstrakt z owoców czarnego pieprzu Bioperine®. Sabinsa® może pochwalić się: ponad 200 patentami, 6 zakładami produkcyjnymi i 120-osobowym zespołem naukowców.

     

    RODZINA PRODUKTÓW

    obejmuje witaminy, minerały, ekstrakty roślinne, preparaty synergiczne, kolagen, grzyby witalne, NNKT i inne. 80% z nich jest odpowiednia dla wegetarian i wegan. Szczególną uwagę zwracają produkty takie jak:
    Acerola Pro Vita™ - połączenie ekstraktów z aceroli, czystka, czosnku i grzyba Agaricus Blazei Murill
    Borrelin 6™ - witalizujące połączenie resweratrolu, szczeci, vilcacory, lebiodki, czystka i czosnku powstałe w oparciu o protokół Buhnera
    Różeniec Premium™ - adaptogenny mix 7 standaryzowanych ekstraktów roślinnych i kompleksu witamin z grupy B
    Taurynian magnezu – innowacja na polskim rynku, niosąca korzyści suplementacji zarówno magnezu, jak i tauryny, o doskonałej przyswajalności i rozpuszczalności

    

    0 produkty

  • Yerba Mate

    Yerba mate, herba mate, mate (mate), także znany jako chimarrão (ʃimaˈʁɐ̃w̃), erva mate, indiańskie caá mati, caá mate – wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.

    Nazwa yerba mate, wymyślona najprawdopodobniej przez jezuitów, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Indiańska nazwa naparu to caá.

    Zawartość kofeiny jest inna w różnych gatunkach yerby. Waha się ona od 0,7 do 2 procent.

    

    Sposób przygotowania i podania

    Yerba jest podawana w naczynkach zwanych mate oraz guampa dla tereré. Mate może być wykonane z tykwy, ceramiki lub z drewna – np. Palo santo. Guampa jest to naczynie zrobione z rogu bawolego lub częściej krowiej racicy.

    Sposoby przygotowania naczyń przeznaczonych do spożywania Yerba Mate (tzw. currado):

    Currado naczynie z tykwy (calabazy):

    • wykorzystanie fusów po herbacie,
    • przełożenie fusów do tykwy tak, by zajmowały one 3/4 jej objętości,
    • zalanie naczynia wodą o temperaturze 75 °C,
    • zostawienie na minimum 12 godzin lub na całą noc,
    • wypłukanie fusów zimną wodą,
    • wyskrobanie resztek suszu z wnętrza naczynia,
    • wsypanie Yerba Mate do tykwy tak, by wypełnić 3/4 jej objętości,
    • zalanie suszu wodą o temperaturze 75 °C i odstawienie na 24 h, dzięki czemu nasiąknie ono esencją Yerba Mate,
    • zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami, nasączanie z użyciem świeżego suszu można powtarzać nawet 3 lub 4 razy - wówczas fusy należy zostawić w naczyniu na noc i opróżniać tykwę dopiero przed jej ponownym wypełnieniem świeżym suszem.


    Misy oraz inne akcesoria wykonane z Algarrobo oraz drewna cytrynowego, wystarczy zalać ciepła wodą i odstawić na kilka godzin. Należy pamiętać o przetrzymywaniu naczyń w wilgotnych warunkach.


    Currado naczynie z drewna Palo Santo:

    • wypłukanie naczynia wodą,
    • odstawienie Palo Santo do całkowitego wyschnięcia,
    • wysmarowanie wnętrza naczynia tłuszczem - w tym celu doskonale sprawdza się masło oraz oliwa,
    • pozostawienie tłuszczu we wnętrzu Palo Santo na dwie doby,
    • wypłukanie naczynia i przyrządzenie w nim napoju Yerba Mate.


    Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia, a następnie wykonuje się szereg czynności mających na celu odpowiednie ułożenie zmielonych liści i łodyżek. W tym celu naczynie przykrywa się dłonią i odwraca do góry dnem, a następnie parę razy potrząsa. Ma to na celu przesunięcie najdrobniejszych listków w stronę dłoni. Kolejnym krokiem jest delikatne odwrócenie matero w pozycję wyjściową tak, aby susz zgrupował się po jednej stronie naczynka, tworząc skos. Po odpowiednim przygotowaniu naczynia można umieścić w nim rurkę bombillę – służącą do picia, często posrebrzaną lub pozłacaną metalową rurkę (słomkę) zakończoną filtrem (sitkiem lub sprężynką). Niewskazane jest mieszanie Yerba Mate za pomocą bombilli. Następuje zalanie wodą. Musi być to koniecznie woda ostudzona (65-80 °C). Aby otrzymać ostudzony wrzątek należy odczekać po zagotowaniu wody 10 minut, nie krócej. Dobrym sprawdzianem pozwalającym ocenić temperaturę wody jest włożenie palca do ostudzonej wody. Woda jest za gorąca, jeśli wywołuje ból. Pierwsze zalanie wykonuje się małą ilością wody – aby cały susz ją wchłonął. Po pewnym czasie wodę dolewa się do pełna. Napar można uzupełniać od kilku do nawet kilkunastu razy (zależnie od jakości suszu), dopóki nie straci swojej mocy i smaku. Są różne sposoby przygotowywania yerby np. argentyński i urugwajski – różnią się rodzajem użytego naczynka i bombilli oraz sposobem jej wsadzania w susz.

    Odmianą mate jest tereré – napój popularny w Paragwaju. Różnica polega na tym, że zalewany jest bardzo zimną wodą, zamiast gorącej; podawany często z cytryną lub innym owocem cytrusowym; dobrze orzeźwia.

    Szczególnie interesujące jest przyrządzanie brazylijskiej mate, nazywanej chimarrao. Herbata ma postać drobno zmielonego suszu, którego 70% stanowią liście, a 30 % łodyżki. Brazylijczycy określają też napar jako erva mate. Nie poleca się eksperymentowania ze sposobem przyrządzania herbaty, gdyż możemy uzyskać zbyt gęstą konsystencję naparu. Podobnie jak w przypadku argentyńskiego, paragwajskiego czy urugwajskiego sposobu przyrządzania Yerba Mate, w pierwszej kolejności naczynie należy zapełnić suszem do 2/3 wysokości. Konieczne jest także zakrycie wlotu tykwy za pomocą płaskiej podstawki, a następnie przesypanie Yerba Mate na jedną stronę. Warto pamiętać, że do momentu wlania wody naczynie powinno być przechylone pod kątem ok. 45 stopni w stronę, po której znajduje się susz. Często praktykowaną metodą jest umieszczenie tykwy w drucianym koszyku. Zgodnie z tradycyjnymi sposobami przyrządzania naparu, wodę należy wlewać w wolną przestrzeń tykwy. Dopuszcza się użycie zarówno wody zimnej lub ciepłej, której temperatura wynosić powinna 75 °C. W celu uzyskania najlepszych walorów smakowych Yerba Mate, należy poczekać do momentu, w którym woda wsiąknie w susz - trwa to około 2-3 minut.

    Wkładanie bombilli w przypadku brazylijskiej mate wymaga nieco większej uwagi. Każdy, kto miał okazję spróbować naparu wie, że ma on postać zielonego pyłu z patykami. W związku z tym szczególnie istotne jest odpowiednie ułożenie bombilli, określanej w Brazylii jako bomby. W tym celu najłatwiej jest włożyć susz w wolne miejsce - często zdarza się, niektóre osoby przekręcają naczynie, dzięki czemu przechyla się ono bok, a liście mate dotykają częściowo sitka. Wskazane jest, by przed przekręceniem naczynia zatkać jego ustnik oraz by dolna strona sitka skierowana były w stronę "górki" suszu. Następnie wystarczy dolać ciepłej wody. Idealna temperatura wody, którą należy wlać przed umieszczeniem bomby, to 75 °C.

    Inna odmiana yerba mate zwana jest mate russo od pijących ją na początku XX wieku przybyszów z Rosji do Brazylii, którzy dolewali do niej duże ilości soku, np. pomarańczowego.

    Picie mate jest swoistym rytuałem. W Ameryce Południowej wita się nią nawet nieznanego przybysza. Yerba mate pite jest podczas spotkań rodzinnych lub w gronie przyjaciół. Jedna z osób podejmuje się serwowania (cebador), napełnia matero i przekazuje ją kolejnej osobie. Ta wypija cały napar i oddaje gospodarzowi, żeby uzupełnił naczynie i podał dalej.

    Indiańska tradycja nakazuje „oddać” pierwsze zalanie św. Tomaszowi (susz wciąga wodę), a zużytą yerbę wysypać na ziemię lub spalić – „zwrócić” Pachamamie (dla Matki Ziemi).

    Ważna wskazówka – osoby zaczynające przygodę z yerba mate powinny zaczynać od mniejszych ilości – wystarczą 2 łyżki stołowe, dzięki czemu mają możliwość zaznajomienia się z daną marką yerba mate. Poważnym błędem jest nasypywanie 3/4 tykwy, gdy rozpoczyna się przygodę z yerba mate. Jeśli przyrządzamy ją rytualnie dla kogoś, kto nie zna smaku yerba mate – powinno się dostosować ilość i rodzaj suszu, najlepiej zaczynać od odmian organicznych, delikatnych w smaku i działaniu oraz odmian uszlachetnionych skórką pomarańczową, limonkową, ziołami itp.

    Wpływ na zdrowie

    Badania sfinansowane przez argentyński Narodowy Instytut Yerba Mate (INYM) dowodzą, że napar z yerba mate jest ważnym źródłem polifenoli, które są substancjami o właściwościach przeciwutleniających (antyoksydanty)[potrzebne źródło], podobne wyniki przyniosły też polskie badania[1].

    W 2008 r. opublikowano wyniki badania wpływu wodnych ekstraktów yerba mate na myszy, u których nie stwierdzono genotoksycznego wpływu yerba mate na wątrobę, nerki i pęcherz moczowy. Badanie wykazało, iż regularne przyjmowanie yerba mate poprawia odporność DNA na uszkodzenia wywołane nadtlenkiem wodoru oraz naprawę DNA po ekspozycji komórek wątroby na nadtlenek wodoru, niezależnie od dawki yerba mate[2].

    Wykazano, iż yerba mate ma działanie obniżające poziom cholesterolu, ochronne wobec komórek wątroby, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy, moczopędne i korzystne wobec układu krążenia. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości. Yerba mate chroni DNA przed oksydacją i wywołaną in vitro lipoperoksydacją cząsteczek LDL oraz ma silne zdolności antyoksydacyjne[3]. W badaniu na szczurach wykazano ochronny wpływ yerba mate przed otyłością indukowaną wysokotłuszczową dietą[4].

    W badaniach przeprowadzanych w krajach o znacznie większej niż przeciętna konsumpcji napoju yerba mate przygotowywanego w tradycyjny sposób picie yerba mate zostało statystycznie powiązane ze zwiększoną zapadalnością na raka jamy ustnej, gardła, przełyku i pęcherza moczowego. Rozpoznano jednak również inne nałogi, takie jak palenie tytoniu i spożywanie alkoholu, które to nałogi są ściśle powiązane z kulturą tych regionów, jako czynniki mające znaczący wpływ na wyniki tych badań[5][6][7][8]. Statystyczny związek spożycia yerba mate z podwyższonym ryzykiem raka płuc stwierdzono w badaniu na grupie urugwajskich mężczyzn, które wykazało zależność między wzrostem ryzyka zachorowania a dawką yerba mate z gruczolakorakiem płuc[9]. Wiele z badań z Ameryki Południowej wykazało związek między wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory, a ilością wypijanego napoju, między innymi udowodniono, że spożywanie więcej niż litr yerba mate dziennie może zwiększyć ryzyko nowotworów głowy i szyi od 3 do 5 razy. Badania te wykazały również, że picie mocnej, bardzo gorącej herbaty zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu ust, jak i fakt, że spożywanie gorących napojów – kawy, zielonej herbaty – również zwiększa to ryzyko od 2 do 4 razy. Należy zwrócić uwagę, że wiele z analizowanych populacji cechowało się jednoczesnym używaniem alkoholu i wyrobów tytoniowych, co komplikuje wpływ mate jako niezależnego czynnika ryzyka[10][11]. W badaniach z Argentyny i Paragwaju wykazano związek między zwiększoną zapadalnością na raka przełyku u osób używających alkoholu, tytoniu i gorącej lub bardzo gorącej (ale nie zimnej) mate[12][13]. Fakt ten może zostać wytłumaczony wpływem temperatury napoju na ułatwione wchłanianie czynników kancerogennych zawartych w dymie tytoniowym.

    W badaniu wpływu wodnych roztworów yerba mate na komórki bakteryjne z 2000 r. wykazano efekt mutagenny i genotoksyczny określonych stężeń yerba mate wobec komórek bakteryjnych a także wobec ludzkich limfocytów. Autorzy badania w konkluzji podkreślają, że duża ilość wypijanej yerba mate może być dodatkowym czynnikiem ryzyka jeżeli chodzi o nowotwory gardła środkowego i przełyku[14].

    W związku z nowotworem pęcherza, badania naukowe[6] przeprowadzone w Urugwaju wykazały występowanie związku Mate z nowotworem pęcherza u osób palących i w pewnym stopniu także u osób niepalących, lecz mniej wyraźnego. W tych samych badaniach wykazano również, że osoby spożywające czarną herbatę i kawę miały zwiększone ryzyko nowotworu pęcherza. Badania epidemiologiczne przeprowadzone w Argentynie wykazały zwiększone ryzyko nowotworu pęcherza u pijących mate i palących, lecz nie u niepalących[15]. Czy to zwiększone ryzyko jest spowodowane wyłącznie działaniem mate, tylko paleniem, czy kombinacją tych dwóch czynników, czy też zgoła innego czynnika, pozostaje niejasne. Powinno się także zwrócić uwagę, że badania wpływu Mate na zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów uwzględniają osoby, które spożywają czarny tytoń i wino. De Stefani stwierdził[16] (1988), że istnieje związek między zwiększonym ryzykiem nowotworów ust a osobami spożywającymi jednocześnie wino, mate i palącymi. Większe ryzyko zaobserwowano także u osób palących tytoń czarny niż u palących tytoń jasny. Znów nie jest jasne, który z tych czynników ma większy wpływ na zwiększenie ryzyka nowotworu. Z powodu tych dezorientujących czynników, mate nie musi być rakotwórcza sama w sobie, lecz z powodu wysokiej temperatury przy spożyciu może być przyczyną zwiększonego wchłaniania kancerogenów z dymu papierosowego oraz innych zanieczyszczeń ze środowiska będących kancerogenami lub promotorami raka[11].

    W jednym z badań, którego wyniki opublikowano w 2008 r., wykazano, że w napoju yerba mate przyrządzanym w tradycyjny, południowoamerykański sposób i pitym w ilościach, które zwykle spożywa się w Ameryce Południowej, występuje dawka silnie rakotwórczych policyklicznych węglowodorów aromatycznych (PWA) porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie[17][18]. Należy zauważyć, iż tradycyjny sposób przyrządzania napoju wiąże się z zalewaniem wodą tej samej porcji liści kilkanaście razy i wypijaniem wszystkich otrzymanych porcji napoju. Nie wykazano, by okazjonalne wypicie filiżanki yerba mate przygotowanej z jednorazowo użytej porcji liści narażało konsumenta na większą ilość policyklicznych węglowodorów aromatycznych niż ilości znajdowane w produktach stosowanych w zwyczajnej diecie.

    Badania wykazały powiązanie pomiędzy ilością spożytej yerba mate, a zawartością policyklicznych węglowodorów aromatycznych w ludzkim ciele[18]. Wiadomo jest, że PWA, w szczególności benzopireny, mają właściwości rakotwórcze; co najmniej 15 związków PWA zostało znalezionych w różnych odmianach yerba mate. Związki te zostały wyizolowane i zidentyfikowane za pomocą ekstrakcji sorpcyjnym mieszadełkiem magnetycznym (stir bar sorptive extraction – SBSE) oraz HPLC z detekcją fluorescencyjną (HPLC-FLD)[19]. Całkowita ilość PWA znalezionych w różnych próbkach brazylijskiej yerba mate wahała się między 600-2300 ng/l, przy czym najwięcej było naftalenu, acenaftenu i fenantrenu. Tabela 1 pokazuje związki PWA zidentyfikowane w yerba mate i ich średnią zawartość w próbkach yerba mate. Dla porównania, w badaniach przeprowadzonych na wielu odmianach kaw wykazano, że sumaryczna zawartość 19 PWA w kawie waha się pomiędzy 5,35 a 18,19 μg/kg, co daje średnio o jeden rząd wielkości więcej niż w yerba mate[20].