Zaloguj się Rejestracja Lista zakupów

  • Koszyk: (pusty)

Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Realizuj zamówienie

Nasze marki

Methylo Folian 5-mthf 600 μg x 100 caps VEGE

Methylo Folian 5-mthf 600 μg x 100 caps VEGE

Methylo Folian 5-mthf 600 μg x 100 caps VEGE

Więcej szczegółów

Cena: 39,90 zł brutto

Ilość:

 

 Suplement diety

Methylo Folian 5-MTHF 600 µg
100 kapsułek VEGE

 

Składniki Dzienna porcja(1 kapsułka) RWS*%/dzienna porcja

Sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego

w tym kwas foliowy

1081 µg

600 µg

 

300 %

*RWS: dzienna referencyjna wartość spożycia dla dorosłych. Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).

Składniki: substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego, substancja glazurująca (otoczka kapsułki): hydroksypropylometyloceluloza.

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu: 1 kapsułka dziennie, w trakcie posiłku.

 

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

 

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

 

DZIAŁANIE FOLIANÓW:

  • pomagają w prawidłowej produkcji krwi
  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny
  • pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • biorą udział w procesie podziału komórek
  • pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów
  • przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży

 

METHYLO FOLIAN 600 µg marki ALINESS to naturalne źródło folianu w opatentowanej postaciQuaterfolic®. 

Określenie "Kwas foliowy" obejmuje wszystkie formy folianów. Jeśli słowo „folian” brzmi dla Państwa w języku angielskim jak „liście”, to nie przypadek. Słowa maja wspólne korzenie (łacińskie słowo folium, oznaczające "liść"), co pomaga przypomnieć nam, że żywność w postaci zielonych roślin może być jednym z najbogatszych źródeł folianu.

 

Foliany są podatne na utlenianie, gwałtownie tracą aktywność w żywności i są w dużym stopniu, do 90%, niszczone poprzez gotowanie. 

 

Syntetyczny kwas foliowy

Kwas foliowy pobierany z żywności aby uzyskać pełna skuteczność metaboliczną musi zostać zmetabolizowany do 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF)

 

 

Większość przyjmowanego folianu pochodzi z syntetycznej wersji kwasu foliowego w suplementach oraz dodawanego do żywności
Dzisiaj wiemy, że kwas foliowy podlega złożonemu metabolizmowi oraz że wśród populacji istnieją różnice w zakresie zdolności do skutecznego metabolizowania kwasu foliowego do jego bioaktywnej formy (1,2).

 

Foliany w żywności są hydrolizowane do formy monoglutaminianu w jelicie przed wchłonięciem przez aktywny transport przez błonę śluzową jelit. Dlatego przed wejściem do krwioobiegu forma monoglutaminianu jest redukowana do tetrahydrofolianu (THF) i przekształcana w formy metylowe.

Z drugiej strony kwas foliowy jest najpierw redukowany do dihydrofolianu przez enzym reduktazy dehydrofolianu (DHFR), a następnie do tetrahydrofolianu. U ludzi jelito wydaje się mieć bardzo duże zdolności do przekształcania zredukowanych folianów z żywności w 5-MTHF, ale ograniczoną możliwość redukowania kwasu foliowego. W rzeczywistości dociera on do wątroby w formie niezmetabolizowanej.

 

Quatrefolic®, wysoce przyswajalna biologicznie forma folianu może być najlepszym wyborem, jeśli chodzi o suplementację aktywnego folianu w celu wspomagania i regulowania cyklu metylacji. (7,8).

 

Quaterfolic® -NATURALNE ŹRÓDŁO KWASU FOLIOWEGO, AKTYWNA FORMA FOLIANU

Quatrefolic® przechodzi przez barierę żołądkową i jest wchłaniany głównie w jelicie cienkim przez mechanizm nośników.

Biotransformacja kwasu foliowego do 5-MTHF w wątrobie jest regulowana przez dwa enzymy polimorficzne, DHFR oraz MTHFR. Aktywność enzymu DHFR wydaje się być niska i wysoce zmienna. Chroniczna ekspozycja wątroby na kwas foliowy może wywołać nasycenie tym składnikiem, co może być przyczyną ogólnoustrojowego krążenia niemetabolizowanego kwasu foliowego. Ponadto w przypadku niektórych ludzi występują zmiany genetyczne, które obniżają aktywność DHFR.