Zaloguj się Rejestracja Lista zakupów

  • Koszyk: (pusty)

Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Realizuj zamówienie

Nasze marki

Witamina B12 MSE 250 µg?

Witamina B12 MSE 250 µg?

Witamina B12 MSE 250 µg? 120 kapsułek

Więcej szczegółów

Cena: 158,00 zł brutto

Ilość:

Dlaczego Witamina B12 MSE 250 µg?

 

  • Firma MSE dr Enzmann jest wiodącym producentem suplementów diety w Niemczech. Od 40 lat nieustannie tworzy najwyższej jakości preparaty oraz gwarantuje niezmienność składu.
  • Preparat Witamina B12 MSE obok głównego składnika - witaminy B12 (250 µg) zawiera również witaminę B6 (5 mg), biotynę (500 µg) i kwas foliowy (400 µg). Związki te są ważne m.in. dla zapewnienia prawidłowego działania witaminy B12.
  • Preparat zawiera witaminę B12 w postaci metylokobalaminy. Metylokobalamina to aktywna forma B12. W organizmie nie musi ulec przekształceniu i dzięki temu jest wysoko przyswajaną formą tej witaminy.
  • Gwarantowana wysoka przyswajalność witaminy B12, dzięki obecności w kompleksie witaminy B6, biotyny, kwasu foliowego.
  • Preparat zawiera metylowaną, biologicznie aktywną formę kwasu foliowego,która nie wymaga przekształcenia i dzięki temu jest natychmiast ,,gotowa do działania".
  • Synergia zawartych w preparacie składników; wit. B12, B6, kwasu foliowego pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
  • Czystość, najwyższa jakość i bezpieczeństwo stosowania preparatu gwarantowane są dzięki skutecznemu i kontrolowanemu procesowi produkcji.

 

Witamina B12 MSE w postaci metylokobalaminy

jest najwyższej  jakości preparatem wieloskładnikowym z wysoką zawartością witaminy B12 (250µg), witaminy B6 (5 mg), biotyny (500 µg) i kwasu foliowego (400 µg).

Związki te niezbędne są dla zapewnienia prawidłowego przyswajania witaminy B12 oraz dla utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny we krwi.

Witamina B12 w zawarta w preparacie to METYLOKOBALAMINA, czyli aktywna forma witaminy B12. W organizmie nie musi ulec przekształceniu i dzięki temu jest najlepiej przyswajaną formą tej witaminy.

Zanim organizm będzie w stanie wykorzystać witaminę B12, musi zamienić ją w aktywną formę - metylokobalaminę. Suplementy zawsze są czymś w rodzaju soli - tak jak sól kuchenna jest efektem połączenia kwasu solnego i sodu, tak samo na przykład cyjanokobalamina (najpopularniejszy suplement B12) jest efektem połączenia samej witaminy oraz reszty cyjanowej. Organizm musi tę resztę odłączyć i na to miejsce podstawić grupę metylową. Innymi słowy, wiele suplementów z witaminą B12 jest dla nas bezużyteczna, dopóki nie nastąpi to przestawienie. Wprawdzie organizm w jakimś stopniu tego dokonuje, ale tutaj zazwyczaj pojawiają się dwa problemy:

Po pierwsze, ten proces jest dość powolny. Co prawda możemy dostarczyć naprawdę bardzo duże ilości suplementu, ale co z tego, skoro jedynie niewielka jego część zostanie aktywowana? Suplementacja cyjanokobalaminą przypomina wsypywanie do organizmu milionów miniaturowych akumulatorów, ale wszystkie one są rozładowane. Metylokobalaminę z kolei można porównać do takich samych akumulatorów, ale w pełni naładowanych. Każdy chciałby zobaczyć efekty jak najszybciej, a nie po wielu miesiącach.

Drugie niezwykle ważne zagadnienie to aktywność przemian metylowych w organizmie. Nie zawsze są one odpowiednio nasilone, zdarza się, że są one wyhamowane. W tym wypadku suplementacja B12 w postaci cyjanokobalaminy niemal w ogóle nie będzie efektywna.

 

Właściwości witaminy B12

Podstawowym zadaniem witaminy B12 jest  podtrzymywanie i wzmacnianie prawidłowej przemiany materii, funkcji immunologicznych i podziału komórkowego oraz  tworzenia się krwinek czerwonych

  • Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • Witamina B12 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • Witamina B12 pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny
  • Witamina B12 pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • Witamina B12 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

 
Należy pamiętać o zróżnicowanym sposobie żywienia i zdrowym trybie życia.

 

Biologicznie aktywna postać kwasu foliowego

Obecny w preparacie 5-metylotetrahydrofolian (5-MTHF) jest aktywną formą kwasu foliowego, która jest bezpośrednio transportowana do krwioobiegu i włączana w procesy biologiczne komórki. Taka postać gwarantuje optimum absorpcji, wyższą biodostępność oraz aktywność fizjologiczną. Ponadto wykazuje stabilność nawet pod wpływem zmiennych wartości pH żołądkowo-jelitowego.

 

Składniki niezbędne do prawidłowego działania witaminy B12

Biotyna
Odgrywa główną rolę w metabolizmie białek, tłuszczy i węglowodanów, np. w mitochondriach do pozyskiwania energii z białka i tłuszczy (glukoneogeneza).

Występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, m.in.: w podrobach, rybach, jajach kurzych, mleku, produktach pełnoziarnistych, kiełkach pszenicy, orzechach, roślinach strączkowych, ziemniakach oraz różnych warzywach i owocach (banany, szpinak, pomidory).

 

Wskazane jest jednoczesne zaopatrywanie organizmu w witaminę B12 i biotynę, ponieważ biotyna jest zużywana przez witaminę B12 podczas procesów przemiany materii.

Rola biotyny:

  • biotyna przyczynia się do prawidłowego utrzymania metabolizmu energetycznego
  • biotyna pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • biotyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych
  • biotyna pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • biotyna pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
  • biotyna pomaga zachować zdrową skórę i zdrowe włosy


Kwas foliowy

zaliczany do witamin z grupy B uczestniczy w licznych procesach metabolicznych. Nieodpowiednie zaopatrzenie organizmu w witaminę B12, jak również w witaminę C i cynk może prowadzić do niewystarczającej absorbcji kwasu foliowego w komórkach. Kwas foliowy jest magazynowany w mitochondriach i w cytoplazmie. Jedynie w ten sposób może spełniać nieprzerwanie swoje funkcje.

Występuje przede wszystkim w wątrobie i zielonych warzywach, ale również w ziemniakach, roślinach strączkowych, owocach, sałacie, orzechach, mleku, kiełkach pszenicy i produktach pełnoziarnistych. Mięso i ryby zawierają jedynie niewielkie ilości kwasu foliowego.

W niektórych sytuacjach zapotrzebowanie na kwas foliowy może być zwiększone: podczas ciąży i karmienia piersią, u dzieci i młodzieży w okresie intensywnego rozwoju, przy diecie ubogiej w warzywa i sałaty, przy częstym spożywaniu alkoholu, u palaczy tytoniu,

Rola kwasu foliowego:

  • kwas foliowy przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży
  • kwas foliowy pomaga w prawidłowej produkcji krwi
  • kwas foliowy pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów
  • kwas foliowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny
  • kwas foliowy pomaga w prawidłowym utrzymywaniu układu odpornościowego
  • kwas foliowy pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • kwas foliowy bierze udział w procesie podziału komórek



Witamina B6 
występuje w wielu produktach spożywczych, przede wszystkim w kiełkach pszenicy, rybach, drobiu, wołowinie, podrobach, orzechach, produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych, ziemniakach, ale również w owocach i warzywach.

 

W niektórych sytuacjach zapotrzebowanie na witaminę B6 może być podwyższone:

przy diecie bogatej w białko, w związku ze wzmożonym zapotrzebowaniem na białko,
w okresie intensywnego rozwoju.

Rola witaminy B6:

- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu
- z witaminą B12 uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek
- bierze udział w funkcjonowaniu układu nerwowego
- bierze udział w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm homocysteiny
- wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.
- pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny 
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego 
- przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej