Zaloguj się Rejestracja Lista zakupów

  • Koszyk: (pusty)

Koszyk

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Koszyk Realizuj zamówienie

Nasze marki

Noniwita 1000 ml

Noniwita 1000 ml

Noniwita 1000 ml

Więcej szczegółów

Cena: 64,00 zł brutto

Ilość:

Wskazania:

  • pomaga radzić sobie ze stresem
  • dodaje radości i pogody ducha
  • koi i zwiększa witalność

 

O noni

Noni to wiecznie zielony duży krzew, może osiągać wielkość drzewa od 3 do 7 metrów, z pięknymi ciemno zielonymi błyszczącymi liśćmi. Rośnie dziko na całym obszarze Pacyfiku, w Australii, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, w Malezji, Indiach i na Filipinach. To bardzo ciekawa roślina – kwitnie i owocuje bez przerwy, przez cały rok. Jednocześnie na gałązkach są przepiękne białe kwiaty, zalążki owoców i owoce. Dlatego np. na Hawajach chętnie jest uprawiana nawet w przydomowych ogródkach jako krzew ozdobny. Jest bardzo odporny na choroby, charakteryzuje się długim okresem wegetacji i nie sprawia kłopotów w hodowli. Owocobranie odbywa się nawet do 14 razy w roku. Niedojrzałe owoce można jeść na surowo. Dojrzałe, cechują się bardzo nieprzyjemnym smakiem i zapachem, ale właśnie wtedy mają największą ilość biologicznie aktywnych składników, witamin i minerałów. Z takich dojrzałych, a nawet przejrzałych owoców wyciskany jest witalizujący sok. Ważny jest sposób pozyskiwania soku: zbierane są owoce jeszcze nie w pełni dojrzałe i rozkładane na słońcu, gdy odpowiednio „dojdą” przeciska się je i wytłacza sok.
Czy wiesz, że
NONI to najzdrowsze, „cudowne” owoce świata. Owoce, kwiaty i liście a nawet kora z krzewów noni są podstawą tradycyjnej, codziennej diety mieszkańców wysp Pacyfiku, którzy cieszą się długim, zdrowym życiem.
Czy wiesz, że
Polinezyjczycy zaliczali owoce Noni do grupy świętych roślin niezbędnych do utrzymania życia i dobrego zdrowia. 2 tysiące lat temu podróżując w poszukiwaniu nowych lądów do zasiedlenia zabierali ze sobą najcenniejsze gatunki roślin: kokos, taro, oraz  noni nazywane „sekretem zdrowia”.
Czy wiesz, że
wzmianki o noni znajdują się również w starożytnych tekstach ayurwedyjskich, które opisują noni jako owoce wprowadzające w organizmie stan doskonałej harmonii i równowagi. Ciekawa jest również sanskrycka nazwa noni - ashyuka czyli „długowieczność”.

Występowanie

Pierwotnie krzewy noni rosły w Południowowschodniej Azji i w Indiach. Przypuszcza się, że około 2 tysiące lat temu, na przełomie I i II wieku naszej ery, dotarły na wyspy Pacyfiku z pierwszymi zamorskimi osadnikami. Ci starożytni żeglarze wiedzieli, że czeka ich długa i bardzo wyczerpująca wyprawa, dlatego właśnie zabrali na pokład owoce noni. Wiedzieli, że dają siłę, odżywiają i chronią organizm, poprawiają nastrój w chwilach załamania i przygnębienia. Naukowcy sądzą, że część podróżników dopłynęła do Wysp Salomona, Marshalla, na Fidżi oraz pobliskie archipelagi, a inni zbaczając z kursu lekko ku północy natknęli się na przepiękny Archipelag Hawajski. Pestki noni zostały zasadzone w nadzwyczaj żyznej, wysoko zmineralizowanej glebie wulkanicznej i wkrótce zaczęły nadzwyczaj obficie owocować, stając się ważnym elementem wyspiarskiej diety i tradycyjnego zielarstwa. Jedzono je często, gdyż dostarczały wielu niezbędnych witamin i minerałów, przez co zapewniały siłę, witalność i zdrowy wygląd. Z owoców wyciskano życiodajny według Kahunów sok. Powszechnie sądzono, że poprawia on samopoczucie, dodaje energii, pomaga pomyślnie i dostatnio dożyć później starości. Kiedy w 1778 roku kapitan Cook odkrył tamten odległy zakątek świata, zauważył, że jego mieszkańcy cieszyli się doskonałym zdrowiem, wyglądali na ludzi szczęśliwych i zadowolonych z życia. Może właśnie dzięki owocom noni? Jednak z braku szacunku dla ich kultury i ludowej medycyny „bardziej cywilizowani” Europejczycy nie chcieli korzystać z bogatych doświadczeń wyspiarzy. Dlatego przez następne stulecia wiedza o noni częściowo uległa zapomnieniu.

Uprawy

Hawaje to jeden z najpiękniejszych archipelagów na Oceanie Spokojnym, są jednym ze stanów USA, liczą 1,2 mln mieszkańców i zajmują powierzchnię ok. 30 tys km2. Cały archipelag jest pochodzenia wulkanicznego i składa się ze 137 wysp i atoli. Szerokie piaszczyste plaże, czyste ciepłe wody oceanu i najzdrowszy na świecie klimat – optymalna wilgotność i stała temperatura ok. 270C sprawiają, że wszyscy czują się tutaj doskonale, a flora rosnąca na powulkanicznych glebach jest szczególnie piękna i bujna. Na Hawajach nie ma przemysłu ciężkiego, cała gospodarka nastawiona jest na turystykę i rolnictwo, dzięki czemu nie ma skażeń i zanieczyszczeń. Tropikalne dżungle i plantacje ananasów są niewątpliwą ozdobą i atrakcją turystyczną. W tych doskonałych warunkach klimatycznych, na bogatej w minerały wulkanicznej glebie rosną również – całkiem dziko – najwspanialsze krzewy noni, które wydają najbogatsze w składniki owoce. Owoce, które „od zawsze” były niezastąpionym elementem codziennej diety tubylców. Zapewniały im zdrowie, dobre samopoczucie i wieczny uśmiech. Któż nie chciałby pojechać na Hawaje? Już dzisiaj proponujemy Ci codzienną dawkę hawajskiego słońca, rozpierającej energii i pełnego uśmiechu życia. Bez zbędnego latania samolotami ...

Działanie

W latach 50-tych XX wieku na Hawaje przyjechał amerykański naukowiec niemieckiego pochodzenia – dr Ralph Heinicke. Prowadząc badania na plantacjach ananasów odkrył, że te egzotyczne owoce zawierają niezwykle cenny alkaloid – prokseroninę, który przekształca się w organizmie do kseroniny – substancji niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania enzymów i protein w ludzkim ustroju. Niestety prokseroiny w ananasach było bardzo niewiele. Dr Heinicke szukał innych, bogatszych jej źródeł. Dopiero w połowie lat 80-tych zainteresowało go niewielkie drzewko noni, które nieustannie, przez cały rok rodziło pokryte zieloną skórką owoce. Zbadał ich ciemnoczerwony miąższ i okazało się, że zawiera on w sobie ponad 800 razy więcej prokseroniny niż owoc ananasa. Taki był początek zainteresowania współczesnych naukowców owocami noni. Taki był również początek rosnącej popularności soków z owoców noni, które wzmacniają i podnoszą witalność organizmu.
Czy wiesz że
poprzez innowacyjny sposób pozyskiwania otrzymaliśmy sok o aksamitnie delikatnym smaku? Naturalnie słodki, orzeźwiający przywodzący na myśl słoneczne wyspy ... a jednocześnie zachowujący wszystkie oryginalne właściwości NoniVity
Czy wiesz że
noni to „najzdrowsze” owoce świata?
Dlatego sok z owoców noni jest eliksirem zdrowia i młodości mieszkańców rajskich wysp Pacyfiku, dzięki niemu są oni zdrowi i szczęśliwi przez długie lata.
Czy wiesz że
sok z owoców noni aktywizuje układ odpornościowy i wpływa na poprawę nastroju?
Dlatego Nonivita to suplement dla wszystkich, którzy ciężko znoszą skutki zmian pogody oraz wiosennych i jesiennych przesileń. Docenią go  również osoby dużo i intensywnie pracujące, wyczerpane obowiązkami oraz stresem.



Skład

100 % sok z owoców Noni (Morinda citrifolia), bez dodatku cukru!

Opakowanie

Szklana brązowa butelka o pojemności  1000 lub 500 ml

Przechowywanie

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Uwaga

Preparat może być spożywany przez wegetarian i wegan.
Preparat  nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i matek karmiących.
Produkt nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na sok z owoców Noni.
Osad pochodzenia naturalnego



Sposób użycia

4 łyżeczki (20 ml) dwa razy dziennie przed posiłkiem
Maksymalna porcja dzienna (8 łyżeczek) zawiera 40 ml soku.
Przed użyciem wstrząsnąć.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut  (zamiennik) zróżnicowanej diety.